فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 62 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه مجیبیان*، آمنه خدیور، عادل آذر، عماد روغنیان صفحات 1-22

    بیش از یک دهه است که توسعه صنعتی مبتنی بر ساختار خوشه های صنعتی، به عنوان یک استراتژی نوین مورد برنامه ریزی و سیاستگذاری کشورهای صنعتی در حال توسعه قرار گرفته است. با توجه به اهمیت نقش خوشه های صنعتی در برنامه های توسعه اقتصادی، ارایه راهکارهایی به منظور بهبود، پیشرفت و توسعه خوشه ها همواره مسئله مورد توجه محققان و متخصصان این موضوع بوده است. هدف از پژوهش حاضر نیز ارایه راهکاری برای فرآیند قیمت گذاری محصول در این پدیده صنعتی-اقتصادی می باشد به گونه ای که ساختار مدل پیشنهادی بر پایه سازوکارها و فعالیت های اجزای تشکیل دهنده ی خوشه های صنعتی تعریف گردیده است.فرآیند قیمت گذاری پیشنهادی بر اساس مفهوم بازی استکلبرگ و استراتژی قیمت گذاری تعرفه ای ارایه گردیده و به منظور حل مدل در سطوح تولیدی خوشه، از الگوریتم فراابتکاری ژنتیک استفاده شده است. در پایان، عملکرد و کارایی مدل ارایه شده در قالب یک مثال عددی مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از روش تنظیم پارامتر تاگوچی مقادیر بهینه متغیرهای مدل ارایه گردیده است. بر اساس نتایج حاصل از حل مدل پیشنهادی، قیمت بهینه عمده فروشی محصولات خوشه تعیین گردیده و هر بنگاه بر اساس مقدار بهینه تقاضای خود تعرفه مناسب خوشه را انتخاب می نماید.

    کلیدواژگان: خوشه صنعتی، قیمت گذاری تعرفه ای، بازی استکلبرگ، الگوریتم ژنتیک، روش تاگوچی
  • محسن جاویدموید، عباس طلوعی اشلقی*، محمدعلی افشارکاظمی صفحات 23-66

    امروزه کسب‏ وکارهایی موفق‏ترند که مشتریان خود را راضی نگه دارند و افزون بر سطح کلان سیاست‏گذاری‏های خود، به سطح خرد و جزییات بازار نیز توجه جدی داشته باشند. در این مقاله در راستای بررسی هرچه بیشتر عوامل تاثیرگذار در بازار تلفن همراه، از روش پویایی سیستم به همراه روش گسسته پیشامد به‏ صورت ترکیبی استفاده شده است. دو شرکت همراه اول و ایرانسل به ‏عنوان بازیگران اصلی بازار تلفن همراه ایران، به ‏عنوان دو رقیب در نظر گرفته شده اند. از آنجایی که در تحلیل و شناخت عوامل تاثیرگذار بر سهم بازار، سطوح عملیاتی و استراتژیک بر یکدیگر اثر می‏گذارند، پس از مشخص نمودن عوامل تاثیرگذار در هر سطح، از رویکرد گسسته پیشامد در سطح عملیاتی، و رویکرد پویایی سیستم در سطح استراتژیک و ترکیب آن‏ها جهت ارایه مدل ترکیبی بازار تلفن همراه بهره گرفته شده است.یافته ‏ها حاکی است هرگونه تغییری در سطوح عملیاتی و استراتژیک هر یک از رقبا، تاثیر جدی در نرخ افزایش / کاهش رضایت از خدماتشان و متعاقب آن افزایش یا کاهش مشتریان خواهد داشت. از سویی، نشان می‏دهد که چطور می‏توان با ترکیب روش‏های شبیه ‏سازی گسسته پیشامد و پویایی سیستم، سطح بیشتری از جزییات را مورد توجه قرار داد.مدل ترکیبی پیشنهادی در مقایسه با مدل‏های شبیه‏ سازی ساده جزییات بیشتری از اتفاقات را مورد بررسی قرار می‏دهد، از این رو، می‏توان از آن برای بررسی سناریوهای مختلف تصمیم ‏گیری و تصمیم ‏سازی بهره برد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی ترکیبی، پویایی سیستم، گسسته پیشامد، بازار تلفن همراه، رضایت مشتری
  • ابولفضل کزازی، امیرمحمد خانی*، ثریا بیرامی صفحات 67-98

    اهمیت عملکرد نوآوری به عنوان یکی از ابعاد مهم عملکرد شرکت ها، در ادبیات مدیریت کیفیت زنجیره تامین (SCQM) به اندازه کافی مورد تاکید و بررسی قرار نگرفته است. علاوه بر این، تحقیقات داخلی در مورد قابلیت های SCQM، به عنوان محرک اساسی SCQM، بسیار محدود بوده است. برای پر کردن این شکاف تحقیقاتی، این مقاله به بررسی اینکه چگونه قابلیت های SCQM و عملکردهای SCQM می توانند بر نوآوری و عملکرد عملیاتی شرکت تاثیر گذار باشد و نحوه تعامل آنها با یکدیگر چگونه است، پرداخته است. به همین منظور اطلاعات مورد نیاز از جانب مدیران و کارشناسان بنگاه های فعال در صنایع غذایی استان گلستان با استفاده از پرسشنامه گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد شیوه های SCQM تاثیر مثبتی بر قابلیت های SCQM دارد. از نتایج به دست آمده دیگر اینکه شیوه های SCQM تاثیر مثبتی بر عملکرد عملیاتی صنایع غذایی استان گلستان ندارد. همچنین نتایج نشان داد قابلیت های SCQM تاثیر مثبتی بر عملکرد نوآوری ندارد.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت زنجیره تامین، قابلیت های مدیریت کیفیت زنجیره تامین، عملکرد نوآوری، عملکرد عملیاتی، صنایع غذایی
  • سلمان عباسی سیر، محمدعلی کرامتی*، محمدرضا معتدل صفحات 99-138

    به دلیل اشاعه رفتار خرید آنی در مصرف کنندگان، مطالعات دانشگاهی آن طی یک دهه اخیر افزایش یافته است. به این دلیل که در فروشگاه-های بزرگ بایستی میزان فروش بالا باشد، لذا بررسی رفتار مصرف کننده در خرید آنی نیز باید موردتوجه محققان و مدیران فروشگاه ها قرار گیرد. هدف از انجام مقاله حاضر شبیه سازی عامل بنیان رفتار خرید آنی مصرف کنندگان (مشتریان)، با در نظر گرفتن عامل های تخفیف، زمان مطلوب حضور مشتری در خرید از سوی مدیر فروشگاه و یادگیری مصرف کننده از خریدهای قبلی است. جامعه و نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 15 نفر اساتید دانشگاهی مسلط به مباحث بازاریابی و خریدآنی است. پژوهش حاضر از حیث هدف اجرایی و از نظر نوع داده ها و روش مدل سازی، ریاضی و با بررسی واقعیت موجود از رفتار خرید مصرف کننده، به توسعه مدل های خرید آنی تحت محیط شبیه سازی مدل عامل بنیان با استفاده از نرم افزار نت لگو پرداخته است. پس از مرور مبانی نظری و پیشینه ی پژوهش، 5 بعد و هفده شاخص با روش غربالگری فازی شناسایی شده است. نتایج نشان داد، عامل های در نظر گرفته شده در این پژوهش رفتار خرید آنی مصرف کنندگان را به عنوان یک آنالیز اقتصادی و بر پایه روابط بین مصرف کنندگان و ارتباط بین مشتری- محصول به خوبی توصیف می نماید که این نهاده، با شبیه سازی رفتار مشتریان در هنگام خرید، تلاش می نماید اطلاعات ارزشمندی برای مدیران، صاحبان سهام و تصمیم گیران فروشگاه های بزرگ فراهم آورد.

    کلیدواژگان: خرید آنی، تخفیف، رفتار مصرف کننده، یادگیری، شبیه سازی عامل بنیان
  • مژگان پورعلیزاده، علیرضا امیرتیموری، محسن واعظ قاسمی* صفحات 139-192

    تحلیل پوششی داده ها یک روش مفید جهت اندازه گیری کارایی نسبی عملکردی و محیطی یک زنجیره تامین پایدار می باشد. بخش های یک زنجیره تامین براساس فعالیت اقتصادی دو نوع خروجی تولید میکنند و ورودی ها به دو دسته تحت دسترس پذیری عادی و مدیریتی افراز میشوند. این مقاله مدلی را برای تعیین کارایی یک زنجیره تامین جهت سرمایه گذاری روی نوع خاصی از ورودی ها به منظور ابداع تکنولوژی جدید همراه با شاخص های دو نقشی برای کنترل هزینه پاک سازی گاز فلرینگ ,مقدار الکتریسیته مصرفی نیروگاه ها و ارتقای سطح علمی درامور بهره برداری و انتقال ارایه میکند. بخش کاربردی این مطالعه شامل ده زنجیره تامین ازصنعت برق در نقاط متفاوت ایران می باشد هر زنجیره تامین شامل کمپانی نفت و گاز جهت تامین سوخت مورد نظرنیروگاه ها و نیروگاه های برق جهت تولید برق و شرکت برق منطقه ای برای انتقال برق تولید شده و شرکت های توزیع برق جهت توزیع الکتریسته مورد نیاز و هم چنین مصرف کنندگان می باشد.

    کلیدواژگان: دسترس پذیری آزاد، دسترس پذیری مدیریتی، فاکتورهایی دو نقشی، ابداع تکنولوژی نوین، ناکارایی زنجیره تامین
  • رضا قاسمی یقین*، فاطمه درویشی صفحات 193-223

    در این پژوهش، مسئله برنامه ریزی خرید در صنعت پوشاک که با تامین کنندگانی در گستره بین المللی مواجه است بررسی می شود. توجه به چالش های ارزیابی تامین کنندگان و انتخاب آنها با وجود شاخص های کمی-کیفی و تعیین مقدار سفارش از هر واحد بافندگی پارچه برای صنعتگران این حوزه بسیار حیاتی است. لذا، در مقاله حاضر ابتدا با استفاده از یک رویکرد ترکیبی تصمیم گیری چند معیاره در حالت چند تصمیم گیرنده، یک مدل ارزیابی و انتخاب تامین کننده بین المللی در صنعت نساجی و پوشاک توسعه داده می شود و سپس با استفاده از یک مدل برنامه ریزی ریاضی، میزان سفارش به هر تامین کننده مدلسازی می شود. در مرحله اول از روش پژوهش، در ابتدا رویکرد فازی گروهی-فرآیند تحلیل سلسله مراتبی جهت بدست آوردن وزن کلی معیارها و زیرمعیارها استفاده شده است. به دلیل وجود هر دو نوع معیار کیفی و کمی، روش تلفیقی ویکور گسترش یافته فازی-تصادفی توسعه داده می شود که برای معیارهای کیفی از داده های فازی و برای معیارهای کمی از داده های تصادفی (بر اساس پیشینه ی تاریخی) استفاده می شود در مرحله دوم از روش پژوهش، برای تعیین میزان خرید مدل برنامه ریزی غیرخطی توسعه داده می شود. در انتها، با استفاده از یک مطالعه عددی، استقرار مدل فوق در صنعت پوشاک انجام می شود و با آنالیز حساسیت مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج این پژوهش بیانگر میزان اهمیت تقاضا و ظرفیت تخصیص داده شده توسط تامین کنندگان بر برنامه تدارکات است.

    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده جهانی، زنجیره عرضه پوشاک، ویکور گسترش یافته فازی-تصادفی، برنامه ریزی ریاضی، خرید پارچه
  • هادی مختاری*، حسین شیرانی صفحات 225-257

    امروزه تولید محصولات با کیفیت و همچنین تولید بهینه و اقتصادی دارای پیچیدگی های فراوانی می-باشد و باید عوامل گوناگونی را برای به حداکثر رساندن بهره روی، فروش و سود در نظر گرفت. یکی از این عوامل کلیدی و اثرگذار، انرژی است که صرفه جویی در آن یکی از نکات کلیدی برای دستیابی به موفقیت در هر کسب-وکاری می باشد و این موضوع برای سیستم ها و کارخانه های تولیدی به جهت کاهش بهای تمام شده محصول تولیدی و افزایش بهره وری از اهمیت بالاتری برخوردار است. از دیگر عوامل مهم، می توان به دوباره کاری در فرآیند تولید اشاره نمود که باعث کاهش ضایعات و استفاده بهینه از منابع می شود. بر اساس تحقیقات نویسندگان، پژوهش های نادری در حوزه ی برنامه ریزی و بهینه سازی مصرف انرژی در سطح تصمیمات میان مدت برای سیستم های تولید در ادبیات ارایه شده است. لذا در این پژوهش با پیشنهاد یک مدل برنامه ریزی ریاضی خطی، به مدلسازی یک سیستم تولیدی چند مرحله ای با درنظر گرفتن مصرف انرژی و امکان دوباره کاری پرداخته می-شود. سیستم تولیدی فرض شده، یک سیستم تولید مبتنی بر محصول یا خط تولید می باشد که عملیات تولید بصورت گسسته و مرحله به مرحله انجام می شود. در ادامه برای درک بیشتر از مساله یک مثال ارایه شده و با استفاده از نرم افزار بهینه سازی گمز، مثال ارایه شده به طور مبسوط تجزیه و تحلیل خواهد شد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، برنامه ریزی سیستم های تولیدی، انرژی، دوباره کاری، مدلسازی ریاضی
|
  • Fatemeh Mojibian * Pages 1-22

    It’s more than one decade that industrial development based on the structure of industrial clusters as a new strategy has been planned and administrated by developed industrialized countries. Considering the importance of the role of industrial clusters in economic development programs, providing solutions to improve, progress and development of clusters has always been a concern for researchers and specialists.The aim of this study is to provide a mechanism for pricing process of the product in this industrial-economic phenomenon; So that the structure of the proposed model is defined based on mechanisms and activities of the components of industrial clusters. The proposed pricing process is presented based on the concept of Stackelberg game theory and tariff pricing strategy, and in order to solve the model in production level of cluster, a meta-heuristic genetic algorithm is used. Finally, the performance and efficiency of the proposed model is studied in the form of a numerical example, and using the parameter tuning Taguchi method the optimal value of the model variables are presented. Based on the obtained results, the optimal wholesale price of cluster’s products are determined and each manufacturer select the appropriate tariff based on its optimal demand.

    Keywords: Industrial Cluster, Tariff Pricing, Stackelberg Game, Genetic Algorithm, Taguchi method
  • Mohsen JavidMoayed, Abas Toloei Eshlaghi*, Mohamad Ali AfsharKazemi Pages 23-66

    Nowadays, more successful businesses are those that keep their customers satisfied and in addition to the macro level of their policies, also pay serious attention to the micro level and details of the market. In this article, in order to study the influential factors in the mobile phone market, the dynamic system method with the discrete event method has been used in combination.In this paper, the first two mobile companies Hamrahe Aval and Irancell as the basic players in the Iranian mobile phone market are considered as two rivals. Since in recognizing and analyzing the influential factors on market share, operational and strategic levels affect each other, after specifying the impressive factors at each level, from the discrete event approach at the operational level, and the dynamic system approach at the strategic level and their combination has been used to indicate a compound model of the mobile phone market.Based on findings any change in the operational and strategic levels of each competitor will have a serious influence on the rate of increase / reduce of willingness on their services and the consequently increase or decrease in customers. On the other hand, it indicates how a more specified level of detail can be noticed by combining discrete event simulation methods and a dynamic system.In comparison the suggested combined model investigates more details of events than simple simulation models, so, it can be used to examine different ways for decision-making.

    Keywords: Hybrid simulation, Dynamic System, Discrete Event, Mobile Market, Customer Satisfaction
  • Abolfazl Kazai, Amir Mohammad Khani *, Soraya Birami Pages 67-98

    As an important dimension of company performance, the impact of supply chain quality management (SCQM) on innovation performance has not been studied in internal studies. In addition, internal research into the capabilities of SCQM, a key driver for SCQM, has been very limited. To fill this research gap, this paper examines how SCQM capabilities and SCQM performance can influence firm innovation and operational performance, and how they interact with each other. For this purpose, the information of managers and experts active in the food industry in Golestan province was collected and analyzed through a questionnaire. Research findings show that SCQM practices have a positive effect on SCQM capabilities. Another result is that SCQM methods do not have a positive effect on the operational performance of food industries in Golestan province. This finding is significantly different from some previous studies. We also found that SCQM capabilities do not have a positive effect on innovation performance.

    Keywords: Supply Chain Quality Management, supply chain quality management capabilities, Innovation Performance, operational performance, Food industry
  • Salman Abbasi Siar, Mohammad Ali Keramati *, Mohammadreza Motadel Pages 99-138

    Because of the dissemination of impulse buying behavior in consumers its academic studies have increased over the last decade. Because in large stores, sales have to be increased, the behavior of consumers in impulse buying to be taken into account by the researchers and managers of the stores. The purpose of this paper is agent–based simulation impulse buying behavior consumer (customers) considering the discount, the optimal time of customer presence in stores from the point of view the store managers and learning from previous buying. The population and the statistical sample of the present study include 15 academic professors who are expert in impulse buying and marketing topics. The present study is executive in terms of purpose. It is mathematical in terms of data type and modeling method. This model examines the existing reality of consumer buying behavior to develop impulse buying models in the agent-based simulation environment by Netlogo software. After reviewing the theoretical foundations and research background 5 dimensions and seventeen indicators have been identified by fuzzy screening method. The results showed that the factors considered in this study describe the impulse buying behavior of consumers as an economic analysis based on consumer relations and customer-product relationship. This achievement by simulating customer behavior at the time of purchase strives to provide valuable information for managers shareholders and store decision makers.

    Keywords: Impulse Buying (IB), Discount, . Consumer Behavior (CB), Learning, Agent-Based Simulation (ABS)
  • Mojhgan Pouralizadeh, Alireza Amirteimoori, Mohsen Vaez-Ghasemi * Pages 139-192

    Data envelopment analysis is auseful method to measurement unified rational and operational and environmental efficiency a supply chain. Supply chain management divisions produce two types outputs based on economic activities and inputs separate into two categories under natural and managerial disposability. The current paper propose a new Data Envelopment Analysis based model to efficiency assessment a supply chain under investment on certain types of inputs to new technologic innovation. In hence, dual-role factors controls cleanup costs of flaring gas and the amount electricity consumptions of power plants also dual-role indices improve expertise in transmission entities. A real case study on Iran power industry is presented to demonstrate the applicability of the proposed model. To demonstrate the capability of the proposed approach this framework is implemented for the performance evaluation of a supply chain identified by oil and gas companies, power plants, transmissions companies, dispatching companies and final consumers in Iran.

    Keywords: Natural disposability, managerial disposability, Dual-role factors, new technologic innovation, supply chain inefficiency
  • R. Ghasemy Yaghin *, F. Darvishi Darvishi Pages 193-223

    This paper presents a global supplier selection model for the textile and clothing industry using a fuzzy multi-criteria group decision making approach. Then, the order quantity of each supplier is determined by a mathematical programming model. In the first step, a group fuzzy analysis hierarchical process approach is used to obtain the overall weight of the criteria and sub-criteria and then modified VIKOR is developed in order to calculate the vendor rating. In doing so, a modified VIKOR method with fuzzy-random data is extended due to the existence of both qualitative and quantitative criteria. The qualitative criteria are considered by fuzzy linguistic modeling and quantitative criteria from random data are formulated in a stochastic environment (based on historical data of suppliers). In the second step, a nonlinear programming model is developed to to determine the purchasing quantities from suppliers with multi-sourcing strategy. Finally, using a numerical study, the deployment of the above model is done in the clothing industry and crucial parameters are discovered by sensitivity analysis. Our findings indicate the critical role of customer’s demand and assigned capacity of suppliers in procurement plan.

    Keywords: Global supplier selection, Apparel supply chain, Modified VIKOR with fuzzy-random data, Mathematical Programming, Fabric procurement
  • Hadi Mokhtari*, Hossein Shirani Bidabadi Pages 225-257

    Today, in order to maximize the productivity, sales and profits of factories, various factors must be considered. One of these factors is energy saving, which leads to success in any businesses. Another important factor is rework in the production process, which reduces waste and optimal use of resources. In this research, a linear mathematical programming model has been developed for a multi-stage production system considering energy consumption and the possibility of rework. The objective function of the model is calculated from a combination of energy costs and raw material costs, and the proposed model has three categories of balance constraints, demand constraints and time constraints. The balance constraints, the task of calculating the number of raw materials required and the amount of input materials to each part of the production stage, the demand constraints are the task of calculating the number of final products, and the inventory and time constraints are also the task of calculating the time available to the production of each product. A hypothetical production system is flow shop. To understand the proposed model better, a logical example is designed and solved and analyzed using GAMS software . In the current situation , energy consumption is one of the concerns of policy make rs in the fields of production and industry , and therefore this research with the propo sed model , helps decision makers in manufacturing industries to ensure optimal ene rgy consumption , optimal decisions in adopt multi - stage rework and production conditions .

    Keywords: Optimization, Production Systems Planning, Energy, Rework, Mathematical Programming